• Nieuws

Nieuws

Hier leest u ons laatste nieuws.

Pauze op onze school, een artikel in het Leidsch dagblad
31 mei 2024

Pauze op onze school, een artikel in het Leidsch dagblad

Gepubliceerd op 31-5-2024 12:00 Geschreven door: Rosalie van der Does, "De stadsfotgraaf" Elke week komt het Leidsch Dagblad ergens ander kijken in de pauze. Deze keer maakten ze een reportage bij Auris De Taaltuin. De foto en reportage is gemaakt door Rosalie van der Does. De pauze van...  “We gaan lekker eten, pak je brood!” zegt juf Marieke van der Meijden terwijl ze op het digibord een timer aanzet. Ze voert acht minuten in en drukt op start. Dan wordt het muisstil in groep vier van Auris de Taaltuin in Alphen aan den Rijn.   Acht minuten lang kijken de kinderen in het rond, stoppen af en toe wat in hun mond en drinken daarna melk of limonade uit hun beker. Juf Marieke geeft ze af en toe een knipoog terwijl ze zelf een mandarijn eet. De kinderen die als eerste hun brood opgegeten hebben, pakken gehoorzaam een leesboek of tekening uit hun laatje. "Juf, de tijd is om!” klinkt het ineens. En dat betekent dat de kinderen de rest van de pauze nog een filmpje van Mister Bean op het digibord kijken en daarna buiten gaan spelen.    Wanneer de kinderen aan het voetballen zijn op het plein, spreek ik de juf. “Dit was één van de weinige momenten dat het echt stil is! Even een rustmoment voor ons allemaal. Dit is een basisschool cluster 2, een school voor kinderen die slechthorend zijn of een taalontwikkelingsstoornis hebben. De klas bestaat uit twaalf kinderen, zodat er veel persoonlijke aandacht is. Ik heb een kastje om mijn nek waardoor mijn stem versterkt uit een speaker komt. De leerling die een CI (cochleair implantaat) draagt kan met het kastje verbinden, waardoor hij mij beter kan horen. Mondbewegingen en kauwen zijn voor deze kinderen soms lastig, daarom is het belangrijk om echt stil te zijn. De concentratie ligt dan bij het eten. Voorheen keken we nog weleens een filmpje of las ik voor, maar dan zaten ze met open mond te kijken en verdwenen de volle broodtrommels weer in de rugtassen!”    En de pauze van de juf? “Als ik geen pleinwacht heb, kan ik zelf nog 20 minuten pauzeren en een boterham eten. Dan heb ik even niks aan mijn hoofd. Dat vind ik heerlijk, want we zijn tussen half negen en drie uur alleen maar met de kinderen bezig. Eten en drinken schiet er vaak bij in, net als op veel andere scholen.”   In de lerarenruimte spot ik een massagestoel. “Sommige collega's vinden het fijn om er even in te ontspannen! In de pauze is er meestal geen rust of tijd voor, dus wordt de massagestoel vooral na drieën gebruikt. Ik heb mezelf de massagestoel nog nooit gegund!” lacht Marieke.

Auris de Taaltuin maakt kans op een ANWB Verkeersplein
10 mei 2022

Auris de Taaltuin maakt kans op een ANWB Verkeersplein

Basisschool Auris De Taaltuin is genomineerd voor een verkeersplein van het ANWB Fonds. Hiermee kunnen leerlingen in een veilige omgeving ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties, zodat ze straks goed voorbereid de weg op gaan. Om het ANWB Verkeersplein in de wacht te slepen, moet de school zoveel mogelijk stemmen werven.

Auris de Taaltuin krijgt cheque van wethouder Schotanus voor nieuw schoolplein
18 maart 2022

Auris de Taaltuin krijgt cheque van wethouder Schotanus voor nieuw schoolplein

Auris de Taaltuin kreeg vrijdag 18 maart een cheque van € 5000,- voor een nieuw schoolplein uit handen van wethouder Schotanus. De school deed eerder een aanvraag bij de gemeente Alphen aan de Rijn voor groen- blauwe schoolpleinen. Auris De Taaltuin (voorheen De Weerklank) werd in oktober heropend na een ingrijpende verbouwing en kan nu aan de slag met de plannen voor het plein.